Frågor och svar under byggtiden

Mellan 2025 och 2029 pågår bygget av Hjorthagsgaraget, ett bergrumsgarage med ca 1000 p-platser, i Hjorthagsberget i Norra Djurgårdsstaden. Sprängningar och andra arbeten kan störa dig som bor eller jobbar i närheten. Vi har samlat vanliga frågor och svar och den här sidan uppdateras löpande under arbetet gång.

Kan jag få en förvarning inför sprängningar?

Ja, via sms.

Anmäl dig till sms-tjänsten

Varför spränger ni i berget?

Vi bygger ett bergrumsgarage i Hjorthagsberget. Planeras vara färdigt 2029 och ska ha både besök- och förhyrda p-platser.

Var ska ni spränga?

Vi spränger under Hjorthagsparken med tunnlar från gasverksområdet och ropstenskopplet. Vi spränger även vertikalschakter (som ska bli framtida trapphus) från artemisgatan och rådjursstigen.

När ska ni spränga?

Sprängningsarbetena planeras att börja i juni 2025 och pågår i cirka två år. Vi har tillstånd att borra och spränga, enligt Naturvårdsverkets riktlinjer, under helgfria vardagar kl. 7–22.

Hur mycket kommer det att bullra?

Det är subjektivt hur mycket man tycker att något låter, och det kommer inte att låta lika mycket, överallt, hela tiden. Det beror på att arbetena flyttar och att det låter olika mycket beroende på var i byggnaden man bor. Ju högre upp i byggnaden man bor desto mindre störningar.

Vi bullrar inte i onödan – det handlar om att bygget ska genomföras effektivt, både tidsmässigt och ekonomiskt – och med kortast möjliga totala störningstid.

Arbetena kommer att flytta sig, så det kommer inte att bullra lika mycket hela tiden. 

Är det säkert att vara uppe på berget?

Ja. Geologer och bergsingenjörer har säkerställt att berget håller för detta bergrum. 

Kontrollerar ni sprickor i byggnader?

Alla fastigheter i närheten av arbetet besiktigas inför byggstart. Efter att arbetet avslutats görs en slutbesiktning. Vi följer löpande upp de byggnader som är särskilt känsliga med vibrationsmätare.

Hur anmäler jag skador på en byggnad?

Kontakta i första hand din fastighetsägare. Eventuella skador som bevisligen orsakats av bergrumsgaraget kommer att värderas av en oberoende besiktningsman som lämnar ett utlåtande om skadan.

Mäter ni vibrationerna?

Projektet har satt upp vibrationsmätare på alla känsliga byggnader i området och följer löpande upp värdena. Överskrids gränsvärdena anpassas arbetsmetoderna för att inte skada byggnaderna.

Varje byggnad klassificeras utifrån flera delar, bland annat grundläggning, ålder och material. Byggnaderna har därefter fått ett gränsvärde som sprängningarnas vibrationer inte får överstiga.

Klassificeringen görs utifrån en svensk standard. Om sprängningarna hålls inom satta gränser ska det normalt inte uppstå skador.

Vad är det som bullrar?

Stomljud bildas av den borrning som vi gör i berget. Vibrationerna fortplantas i berget och sprids till byggnader och till ytan där det låter som ett lågfrekvent buller. Stomljud kan upplevas som vibrerande, monotont och dovt. 

Sprängljud uppstår när sprängladdningar skjuts av nere i berget. Dessa är snabbt övergående och hörs på markytan som ett åskmuller inifrån berget. Sprängsalvorna kan höras och kännas flera hundra meter från sprängplatsen, och hörs mer ju närmare arbetet du är.

Vad innebär stomljud och luftburet buller?

Under byggtiden kommer luftburet buller och stomljud att uppstå. Stomljud är en följd av att vibrationer alstras i fasta material som berg vid bergborrning och sprängning. Sedan sprids detta till byggnader där det låter som ett lågfrekvent buller inomhus.

Luftburet buller är det ljud som sprids från exempelvis arbetsmaskiner till mottagarens öra via luften, detta ljud färdas med luften och kan även studsa mellan hus.

Finns det regler för hur mycket det får bullra?

Vi följer Naturvårdsverkets riktlinjer för buller. Men dessa regler är inte tvingande, och får överskridas. 

Hur informerar ni om vad som händer?

På stockholmparkering.se finns aktuell information om pågående arbeten. 

Vilket ansvar har Stockholm Parkering? Vilket ansvar har fastighetsägaren?

Stockholm Parkering har ansvar för att upprätta en riskanalys. Det innebär att utföra vissa åtgärder innan byggstart, besiktning av alla berörda fastigheter innan byggstart och senare även följa upp det.

Fastighetsägarna medverkar vid besiktningar, mätningar och andra undersökningar.

Vad händer om det uppstår skador på fastigheter?

Kontakta i första hand din fastighetsägare. Eventuella skador som bevisligen orsakats av sprängningsarbeten för Hjorthagsgaraget kommer att värderas och ersättas. 

Vad kan jag göra om jag blir störd?

Om du upplever att du blir störd av arbetena är det första du gör att kontakta oss, sedan kan vi göra åtgärder i flera steg:

  1. Vi kommer ut till dig och gör mätningar på plats.

  2. Överskrids riktvärdena planerar vi om arbetena för att minska störningar.

  3. Fungerar det inte att dämpa bullerkällan ser vi om det finns något ytterligare vi kan göra hemma hos dig under den här perioden.

  4. Som en sista utväg kommer vi att erbjuda möjlighet till ekonomisk kompensation (avgift/hyreskostnad) eller tillfälligt vistelse om du som boende har mer än 45 decibel inomhus under mer än en vecka.